Tweedehands auto

Waarom zou je een tweedehands auto kopen in plaats van een nieuwe auto?

Wanneer je op zoek bent naar een andere auto, heb je waarschijnlijk al nagedacht over de keuze tussen een nieuwe of tweedehands auto. Hoewel een nieuwe auto veel voordelen biedt, is het kopen van een tweedehands auto zeker het overwegen waard. In dit artikel beschrijven we waarom een tweedehands auto het zeker waard kan zijn.

Lagere aanschafkosten

Eén van de grootste voordelen van het kopen van een tweedehands auto is de lagere aanschafkosten. Nieuwe auto’s zijn vaak erg duur, en hoewel ze vaak worden geleverd met garanties en andere voordelen, betaal je hiervoor ook een hogere aanschafprijs. Daarnaast daalt de auto snel in waarde wanneer je een nieuwe auto koopt. Als je bereid bent om een gebruikte auto te kopen, kun je vaak een groot bedrag besparen. Zelfs wanneer je een recent model koopt, betaal je vaak een stuk minder dan voor een nieuwe auto.

Lagere afschrijvingskosten

Een ander voordeel is de lagere afschrijvingskosten. Zoals eerder genoemd, verliezen nieuwe auto’s vaak snel hun waarde, en het is niet ongewoon dat een nieuwe auto na slechts enkele jaren meer dan de helft van zijn oorspronkelijke waarde verliest. Door een gebruikte auto te kopen die al een paar jaar oud is, heb je minder te maken met deze afschrijving. Hierdoor kun je de auto uiteindelijk weer verkopen voor een redelijke prijs en dus een groot deel van je geld terugkrijgen.

Minder zorgen

Als je een tweedehands auto koopt, hoef je je minder zorgen te maken over kleine krassen, deuken en andere kleine problemen die vaak voorkomen bij het bezitten van een auto. Een nieuwe auto kan je hart sneller laten kloppen, maar elk klein krasje of deukje kan erg pijnlijk zijn, vooral als je bedenkt hoeveel geld je hebt uitgegeven. Een tweedehands auto is al gebruikt en heeft vaak al een aantal gebruikssporen of slijtage. Daardoor voel je je vaak minder bezwaard wanneer er een aantal slijtage sporten bijkomen.

Lagere verzekering- en belastingkosten

Een 2de hands auto kopen kan uiteindelijk ook minder kosten met zich meebrengen op het gebied van verzekeringen en belasting. Verzekeringen en belasting worden vaak berekend op basis van de waarde van de auto, dus wanneer je een tweedehands auto koopt, betaal je vaak minder. Dit kan zorgen voor een besparingen op lange termijn.

Een ruimere keuze

Daarnaast heb je vaak meer verschillende keuze. Als je een nieuwe auto wilt kopen, ben je beperkt tot het huidige assortiment van de dealer, of zou je een auto volledig samen moeten stellen. Bij tweedehands auto’s kun je kiezen uit een breed scala aan merken, modellen, bouwjaren en prijsklassen, opties etc. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om de perfecte auto te vinden die aan jouw wensen voldoet en past bij het budget.

Inzicht in onderhoudsgeschiedenis

Een bijkomend voordeel van een tweedehands auto, is dat je inzicht hebt in de onderhoudsgeschiedenis. Door te weten hoe goed de auto is onderhouden en of er problemen zijn geweest, kun je beter inschatten wat voor auto je krijgt. Het kan ook helpen om eventuele verborgen gebreken op te sporen voordat je de auto koopt.