Met de motor op vakantie: waar moet je rekening mee houden?

Motorvakanties zijn een van de leukste avonturen van je leven. Alleen zijn op je motor met niets anders dan een bochtige weg voor de boeg en je gedachten lekker laten dwarrelen kan zeer interessant en rustgevend zijn.

Motorvakanties kunnen echter ook een ware hel worden als je niet goed voorbereid bent op wat je tijdens je roadtrip tegen kunt komen. Dat gezegd hebbende, als je je eerste motorvakantie alleen of in gezelschap gaat maken, zal het leren van een paar handige tips van ervaren mensen je rit een stuk aangenamer maken. Goed voorbereiden is cruciaal om die onvergetelijke motorvakantie een topervaring te laten worden. Dus, waar moet je rekening mee houden?

De juiste motor

Als je je voorstelt dat je op motorvakantie gaat, zie je jezelf misschien helemaal zitten op een echt cool uitziende motor. Leuk en aardig natuurlijk, maar die coole motor hoeft natuurlijk geen comfortabele motor te zijn. Echter is dat wel iets om goed over na te denken, want als je lang op je motor zit wil je absoluut comfortabel kunnen rijden. Dit geldt zeker voor als het een van je eerste motorvakanties is. Er is dus niets mis met wat onderzoek doen naar een motor die je eenvoudig kunt onderhouden en hanteren op de weg.

Bagage en inpakken voor motorvakanties

Het is van belang dat je alleen meeneemt wat je echt nodig hebt. Geef dus prioriteit aan de belangrijkste items voordat je gaat inpakken. Kijk ook of je wegwerpspullen kunt meenemen, jezelf zo licht mogelijk kunt bepakken en probeer te voorkomen dat je veel kleding meeneemt.

Kleding voor motorvakanties

Wat je meeneemt op je motor travels hangt af van het terrein en het klimaat dat je gaat bezoeken. Als je een motorvakantie in Italië plant, wil je wellicht luchtige kleding meenemen, aangezien het klimaat erg mild is. Als je tijdens het winterseizoen in de Alpen wilt touren, is het van belang dat je warme kleding bij je hebt.

Voor motorvakanties is het vanwege het klimaat echter absoluut noodzakelijk om over essentiële motorkleding te beschikken. Draag altijd een rijbroek, enkellaarzen, een comfortabel T-shirt, een waterdichte jas en een integraalhelm. Veiligheid voor alles!

Denk aan het weer

Controleer voordat je op motorvakantie gaat de weersvoorspelling en blijf dit dagelijks doen. In tegenstelling tot autoritten zijn de weersomstandigheden erg belangrijk tijdens je motorvakantie. De temperatuur kan onverwacht dalen of stijgen, of het kan ineens flink beginnen te gieten! Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op alles.

Neem op tijd pauze

Ga tijdens je motorvakantie niet tot het uiterste. Wanneer je lange uren op de motor blijft zitten zonder pauze te nemen, kun je buiten een hoop frustratie ook zadelpijn krijgen. Luister dus goed naar je lichaam en als je voelt dat je een pauze moet nemen, sla hem dan niet over. Lekker op tijd uitrusten en vergeet ook niet even te controleren of je moet tanken en of alles nog in een goede staat verkeert.

Coronamaatregelen

Zeker niet onbelangrijk is van te voren goed te checken wat de coronaregels zijn op plaats van bestemming. Heb je een coronapaspoort nodig voor je reis, moet je je laten testen etc. Altijd fijn om je van te voren even goed in te lezen voordat je straks door allerlei maatregelen beperkt bent in je reis.