Je fietsaccu reviseren? Dit is hoe het werkt

Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken. De eerste ideeën voor een elektrische fiets waren er al eind negentiende eeuw, maar sinds het begin van de jaren 2000 namen ze een flinke opmars in Nederland. De voordelen van zo’n elektrische fiets zijn je vast bekend, maar het reviseren van de fietsaccu kan een stuk ingewikkelder zijn.

Je fietsaccu reviseren

Een accu voor elektrische fiets gaat waarschijnlijk niet heel je leven mee. Na een jaar of drie à vier kan het hoog nodig zijn de accu te vervangen, wat vaak 300 tot 500 euro kost. In plaats van een totaal nieuwe accu te kopen, kun je ook revisie overwegen, wat goedkoper is en beter voor het milieu. Wanneer de accu gebreken vertoont, zou het zomaar kunnen dat revisie de oplossing is. Je fietsaccu reviseren betekent dat de cellen van de accu voor een elektrische fiets worden vervangen. De accu heeft dan vaak zelfs meer capaciteit dan toen die nog gloednieuw was. Dat komt doordat de cellen voor die accu door de jaren heen sterk zijn verbeterd.

De accu voor een elektrische fiets wordt niet zomaar gereviseerd. Eerst vindt er een vooronderzoek plaats, waarbij zowel de accu en de oplader onder de loep worden genomen. Wanneer deze gewoon naar behoren werken, zit het probleem natuurlijk ergens. Als het reviseren van je fietsaccu toch nodig blijkt, worden de oplader en de fietsaccu nog iets beter onderzocht. Vervolgens neemt de specialist contact met je op over de accu voor een elektrische fiets. Hoe de revisie precies in z’n werk gaat, is afhankelijk van het merk van de elektrische fiets. Het zou namelijk zomaar kunnen dat een fiets van de Aldi weer heel andere materialen nodig heeft dan een fiets van de ANWB of het bekende Gazelle.

Accu voor elektrische fiets

De accu voor een elektrische fiets bestaat uit drie hoofdonderdelen: de behuizing (dat is een soort langwerpige doos), het battery management systeem (BMS) en natuurlijk de oplaadbare batterijen. Vaak kun je de fietsaccu al laten reviseren door alleen naar de oplaadbare batterijen te kijken. De behuizing en het BMS kunnen dan dus gewoon weer een ronde mee. Gelukkig hoef je al die technische details niet zelf uit te dokteren. Specialisten staan geheid voor je klaar om met je mee te denken, zodat je zonder zorgen weer het fietspad op kan. Zeker met het najaar voor de deur, want je weet wat ze zeggen: op een elektrische fiets, doet de wind je niets.