startkabel

Hoe voorkom je accuproblemen van je auto?

Gemiddeld gezien gaat de accu van een auto drie tot zes jaar mee. Wanneer de capaciteit van een accu minder dan 80% wordt, wordt deze als onbruikbaar gezien. De levensduur van de accu hangt echter sterk af van het gebruik van je auto. Er zijn verschillende manieren waarop je kan voorkomen dat je accu vroegtijdig kapot gaat.

Rij vaker langere afstanden

Als je voornamelijk ritten maakt van korte afstanden, bestaat er een kans dat de accu niet genoeg tijd heeft om tijdens de rit op te laden, terwijl het starten van de auto de accu nogal wat energie kost. Zo raakt de accu langzaam leeg. Door langere afstanden te rijden krijgt de accu de kans om volledig op te laden. Het is niet alleen beter voor de accu beter om langere ritjes te rijden, maar ook voor de motor. Over het algemeen wordt aangeraden om minstens eenmaal per week een rit van ongeveer 20 tot 30 kilometer te rijden, zodat de accu volledig kan opladen en in conditie kan blijven. Zijn korte ritjes onvermijdelijk? Zorg er dan voor dat je zo min mogelijk stroomverbruikers, zoals (stoel)verwarming, telefoonoplader, of de radio tegelijk gebruikt.

Pas op voor extreme temperaturen

Extreme temperaturen, zowel extreme kou als hitte, kunnen ervoor zorgen dat de levensduur van je accu verkort. Om de levensduur van je accu zoveel mogelijk te verlengen, is het het beste om je auto in een garage te zetten. In een garage blijft de temperatuur over het algemeen redelijk hetzelfde, wat ervoor zorgt dat je accu minder snel beschadigt. Het is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk om de auto in een garage te zetten. In dat geval kan een hoes om je auto ook een oplossing zijn.

Controleer je accu regelmatig

Misschien wel de makkelijkste manier om accuproblemen te voorkomen is door het regelmatig controleren van je accu. Als je bij het starten van de auto een klikkend geluid hoort, kan het zijn dat er iets mis is met de accu. Een ander symptoom van een slecht werkende accu is dimmende of flikkerende koplampen wanneer de auto stationair draait. Meestal wordt de accu gecontroleerd bij een onderhoudsbeurt bij de garage, maar je kunt hier natuurlijk altijd (extra) om vragen.

Gebruik de juiste accu

Het spreekt misschien voor zich, maar niet elke accu past in iedere auto. Iedere auto heeft een specifieke accu nodig. Het is dan ook belangrijk om de juiste accu voor jouw auto te gebruiken. Kies niet voor een goedkopere accu die eigenlijk niet helemaal bij jouw auto past. Het is gemakkelijk online uit te zoeken welke accu jouw auto nodig heeft, door een kentekencheck in te vullen. Door de juiste accu te kiezen voorkom je schade aan niet alleen de accu, maar aan je hele auto!