Alles wat jij moet weten over de achteruitrijcamera

De verkeersveiligheid wordt steeds meer besproken. Door het toenemend aantal verkeersdeelnemers neemt de veiligheid op de weg helaas sterk af. Hierdoor vinden er ook regelmatig (onnodige) verkeersongevallen plaats. Om deze situatie te verminderen, wordt er gezocht naar oplossingen om de veiligheid te verbeteren. 

Vanaf dit jaar, 2022, zullen alle auto’s die vanaf heden geproduceerd zullen worden, voorzien zijn van meerdere rijhulpsystemen, waaronder een achteruitrijcamera set. Deze set zal helpen bij het opmerken van passerende voetgangers, kinderen of fietsers. Het overzicht van de bestuurder zal sterk verbeterd worden, waardoor de ongelukken verminderd zullen worden in de toekomst. In dit artikel delen wij meer informatie over de achteruitrijcamera.

Hoe werkt de achteruitrijcamera?

De achteruitrijcamera is bevestigd op de achterzijde van het voertuig en zal de omgeving achter de auto in beeld brengen. Het beeld zal geactiveerd worden, zodra het voertuig in achteruit staat, oftewel op het moment dat de schakelhendel op R staat. Het beeld zal weergeven worden op een beeldscherm bij het stuur, zodat de bestuurder direct op de hoogte is van de situatie aan de achterzijde. 

Wat is een draadloze achteruitrijcamera?

Naast de achteruitrijcamera met bekabeling is er ook een draadloze achteruitrijcamera verkrijgbaar. Hierbij zal de camera met het beeldscherm verbonden worden zonder draden onderling. De camera van de draadloze set werkt met een digitale zender en ontvanger, waarbij de zender achter op het voertuig geïnstalleerd worden. De set is echter lastiger te installeren, waardoor er bij de draadloze achteruitrijcamera vaak een specialist of monteur ingeschakeld wordt. De storingen bij de draadloze achteruitrijcamera zijn nihil.

Belangrijkste punten bij aanschaf

  • Kijkhoek van de lens

De kijkhoek van de cameralens bepaalt in hoeverre de omgeving in beeld wordt gebracht op het beeldscherm. Hoe groter de kijkhoek, hoe meer de bestuurder zal zien van de omgeving achter het voertuig. Daarbij is het echter wel dat er minder detail weergeven zal worden als men een te grote kijkhoek neemt. Om niets te missen, is het verstandig om een kijkhoek te nemen van 120°. 

  • Lenstype

Bij de achteruitrijcamera’s wordt gebruik gemaakt van een CCD of CMOS lens. Een CCD lens zal een stabiel, ruisloos beeld bieden. De CMOS lens worden de beelden iets minder precies opgevangen dan de CCD lens, waardoor de ruis in het beeld weg gefilterd wordt met behulp van een ruisonderdrukking. Hierdoor is de beeldkwaliteit helaas iets lager ten opzichte van de CCD lens. De CMOS lens is wel goedkoper om die reden.

  • Stof- en waterdicht

De achteruitrijcamera heeft veel te verduren: regen, sneeuw, felle zon, hagel, etc. Alle achteruitrijcamera’s zijn voorzien van een IP waarde. Deze waarde geeft aan in hoeverre de camera stof- en waterdicht is. De IP waarde bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de stofdichtheid  aangeeft en het tweede cijfer de waterdichtheid. De camera’s zijn vrijwel altijd stofvrij, waardoor de IP waarde altijd met 6 begint. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de achteruitrijcamera is beschermd.